Issimo_Inbound_Marketing_Blog.png

Inbound Marketing blog Slovenija

4 razlogi zakaj je uspešna strategija trženja odvisna od Buyer Persone

[fa icon="calendar"] 11.4.2016 12:30 / by Vanja Vutkovič

Vanja Vutkovič

Nikoli ni bil marketing tako pomemben kot sedaj v dobi globalizacije, ko tehnologija omogoča, da podjetja lažje in hitreje vzpostavijo nova tržišča. Marketing je tudi panoga, ki se je poleg IT-ja v zadnjih 10 letih tudi najbolj spremenila. Dobra strategija trženja je torej ključ do uspeha.

 Strategija trženja Inbound Marketing

V blogu» Kako z Inbound Marketingom iz svoje pisarne vzspostaviti nova tržišča?« sem pisala o nujnih nalogah, ki jih moramo opraviti preden se lotimo novih trgov.

V razgovorih z našimi strankami in potencialnimi strankami, pa tudi med neformalnimi klepeti in izmenjavi izkušenj s svojimi marketinškimi kolegi sem ugotovila, da vsi naloge poznamo, vendar jih le redko pravilno in temeljito naredimo. Predvsem smo zelo površni pri raziskavi kdo so naši kupci in kakšne so naše idealne stranke, v resnici se pa vse začne in konča pri njih.

Zakaj  je tako pomembno, da podjetje pozna svojo idealno stranko oz. Buyer Persono?

  • Odločilno vpliva na strategijo trženja in prodaje

Mnoga B2B podjetja se danes soočajo z izzivom, kako razumeti nove nakupne navade in kaj narediti, da bodo dosegla svoje kupce, saj se te navade tudi zelo hitro spreminjajo. Če naredimo dobro raziskavo nam  naša »idealna stranka« dobro ilustrira kdo so naši kupci, kaj iščejo in potrebujejo, kako so se spremenili in kar je najbolj pomembno – kakšne cilje imajo.

  • Ustvari enotno sliko o naših kupcih

Dojemanje kupcev je lahko zelo različno med posameznimi poslovnimi enotami. Veliko podjetij se bori z izzivom, da poenotijo razumevanje kdo so njihovi kupci. Določitev Idealne stranke- Buyer Persone omogoči, da vsi v podjetju razumejo kdo so njihove stranke in se osredotočijo na skupno nalogo – pomagati strankam doseči njihove cilje.

  • Pričakujemo lahko boljše rezultate 

Glede na rezultate različnih raziskav so B2B podjetja, ki so uvedla dobre prakse usmerjene k svojim strankam dosledno prekosila svojo konkurenco. Buyer Persona je igrala ključno vlogo v njihovem načrtu, postati k kupcem usmerjeno podjetje, kar je prineslo boljše prodajne rezultate.

  • Globalizacija je nujna za vsa podjetja

Ko so leta 2002 prvič začeli omenjati pomembnost Buyer persone je bila strategija globalizacije rezervirana samo za velika podjetja. Z uvedbo tehnologij se je do danes veliko spremenilo in barier ni več. Vsako podjetje praktično konkurira na globalnem trgu. Ključno je, da dobro definiramo svojo idealno stranko ter se osredotočimo na njene cilje in potrebe, le tako bomo zagotovili obstoj in rast podjetja.

Kako kaže za prihodnost?

Zaradi globalizacije in novih tehnologij, obstaja več komunikacijskih kanalov kot kdaj koli prej, ki jih stranke in kupci s pridom uporabljajo. Strategija trženja dobrih podjetij temelji na idealni stranki - Buyer personi. Ustvarimo jo na podlagi trdnih raziskav z namenom, da razumemo in spoznamo  svoje kupce, da komuniciramo z njimi na mestih kjer se zadržujejo in jim pomagamo doseči cilje, ki jih imajo.  

 Čim prej ustvarite svojo idealno stranko!

Če želite ustvariti svojo Buyer Persono, si brezplačno prenesite uporaben delovni zvezek, ki Vam bo pri tem pomagal z navodili, praktičnim primerom in predlogami.

Buyer Persona Delovni Zvezek Issimo Inbound

Topics: Inbound Marketing, Buyer Persona, Strategija trženja

Vanja Vutkovič

Written by Vanja Vutkovič

Vanja ima dolgoletno prakso s področja upravljanja, investicij in prodaje. Njene izkušnje nesebično deli s strankami, vodi strateške iniciative in je aktivno vključena v pripravo inbound marketing načrtov naših naročnikov.